От известно време си отглеждам квас.Хубавото е, че ако го подхранваш веднъж на седмица може да си стои безкрайно в хладилника и при нужда да се използва. И така преди няколко дни го извадих, активирах го и приготвих новата набелязана с квас рецепта.Намерих я в групата за квасен хляб във фейсбук. Захарта в рецептата лично на нас ни дойде в повече затова за другия път намалявам количеството. Ето какво е нужно за тази вкусотия
Продукти
опара ( първично тесто)
1 с.л. квас ( аз ползвах две)
100 гр бяло брашно
100 мл вода
основно тесто
цялата опара
555 гр брашно
300 мл вода
1 ч.л. захар ( в оригинал 25 гр)
25 гр масло
12 гр сол
Приготвяне
Първо се прави опарата. Квасът се размива във водата. Добавя се брашното и се разбърква до хомогеност. Оставя се покрито с прозрачно фолио за 12 часа на стайна температура. В купа се смесват опарата, водата и брашното и хубаво се размесват.Оставя се да почива 20 минути. Добавят се солта, захарта и маслото ( не стопено, само омекнало) и се меси докато се получи хомогенна смес. Покрива се и се оставя да втасва на стайна температура около 2.5- 3 часа. Оформя се в желаната форма и втасва още 2.5-3 часа. Пече се в предварително загрята до 200 градуса фурна до готовност, която може да се провери с клечка за зъби.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар