Докато още не е изчезнал пресния спанак реших да пробвам още една вкусотия с него.Отдавна съм хвърлила око на въпросния пай от сайта Храна за мойте канибали. Но така се случва че все спанака се приготвя я на супа, я с ориз.И разбира се любимата на всички вкъщи Спаначена пита.Предложението на Пепи обаче бързо се пребори за първо място заедно с питата.
Продукти
1 кубче мая
1 яйце
200 мл вода
60 мл олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
брашно за меко тесто
за плънката
400-500 гр спанак
200 гр сирене
100 гр извара
1 яйце
Приготвяне
Маята се разтваря в затоплената вода.Добавят се солта, захарта, олиото, яйцето и брашното и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса докато удвои обема си.Спанакът се почиства и се нарязва. Бланшира се за 5-6 минути във вряща вода и се отцежда хубаво.Добавят се яцето, сиренето и изварата. Разбърква се хубаво. Тестото се разделя на две. Първата кора се разточва с размерите на тавичката в която ще се пече. Плънката се разпределя по краищата в плътен кръг и в средата във вид на топка. Втората кора се разточва със същите размери и се захлупва първата. В средата се слага чиния (да покрие топката плънка и се очертава.От ръба на чинията се правят разрези като лъчи. Всяко парче се усуква на 90 градуса. Маже се с разбит жълтък и се пече до готовност.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар