meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Квас meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

петък, 28 април 2017 г.

Квас

Обичам да приготвям тестени храни. И да ги опитвам разбира се. В последно време се запалих по идеята за Хляб с квас.Но за хляба с квас е нужен разибра се квас. Което си е цяла рецепта, заслужаваща внимание. Приготвянето на хубав квас е много важно за хубавия хляб.Нужно е само търпение защото отнема време. Използвах рецепта от сайта Слънце и луна.

Продукти

50 гр пълнозърнесто брашно (моето е ръжено-пшеничено)
вода ( в някои рецепти пишже изворна, аз ползвах чешмяна, но преседяла за да няма хлор)
голям стъклен буркан
щипка захар

Приготвяне

1 ден

Брашното и водата се разбиват до получаване на тесто гъсто като за кекс. Слага се щипката захар, буркана се покрива с чиста кърпа и се прибира в шкафа (или където няма да ви пречи)Важното е да няма бучки неразбито брашно.

2 -7 ден

Половината от съдържанието на буркана се изхвърля. Отново се разбиват 50 гр брашно и вода до същата консистенция и се сипва в буркана. Разбърква се.Прибира се, Захар не се слага след първия ден.

Когато квасът е готов той прилича на пяна и има множество мехурчета. При разклащане може да бълбука.Има мирис на боза и леко кисела нишка. Ако мирише силно на кисело нещо не е наред и трябва да се изхвърли.





Няма коментари:

Публикуване на коментар