Странното е че обожавам да експериментирам в кухнята, но за козунаците все си ползвам една стара и много сполучлива рецепта.Тази година обаче незнайно защо реших да опитам нещо различно. Много съблазнително ми се видя предложението Козунак със заквасена сметана от блога Angel loves cooking.Получи се много вкусно, даже в момета приготвям втора доза по желание на домашните.
Продукти
1 кубче мая
200 гр заквасена сметана
3 яйца
200 гр захар
200 мл олио (или смес олио и масло)
щипка сол
кората и сока на 1 лимон
1 есенция Козунак
1 есенция Ром
около 650 гр брашно
Приготвяне
Маята се разтрошава. Аз я разтворих в около 50 мл вода защото моята е от фризера. Яйцата се разбиват със сметаната и се добавят към маята.Сипват се всички останали съставки и се разбърква хубаво.Замесва се меко тесто. Понеже от баба знам, че за да втасат хубаво козунаците се изисква много топла стая, аз оставям тестото в хлебопекарната на 2 или 3 цикъла тесто.Вади се, оплита се, маже се с разбит жълтък, ръси се със захар и се пече. Сега да кажа и за печенето. На 200 градуса на мен ми изгоря долната кора (аз винаги ползвам долен реотан и вентилатор) Този ъпт смятам да пека на по-ниски градуси за да се опече хубаво отвътре и да не изгори отвън. Забравих да спомена, че може да сложите каквато плънка пожелаете- моите са фенове на локума и шоколада, така че ясно.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар