meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Вълшебен козунак meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

неделя, 1 май 2022 г.

Вълшебен козунак

 И тази година се доверих на Ваня Джорджевич за рецепта за козунак. Стана страшно мек и вкусен. А ето и Оригиналната рецепта. Струва си да опитате!

Продукти

8 яйца

1 кубче мая

280 гр захар

1 ч.ч. прясно мляко

1 ч.ч. к исело мляко

1 ч.ч. топла вода

5 с.л. олио

250 гр мас

кората на лимон

1/2 ч.л. сол

2 пакетчета ванилова захар

около 1800 гр брашно

Приготвяне

Маята се разтваря в топлото прясно мляко, добавят се 3 с.л. захар и 5 с.л. от брашното. Оставя се да шупне. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците се разбиват на сняг заедно с 5 с.л. захар. Към жълтъците се добавя останалата захар и се разбърква до пълно усвояване, а после останалите продукти без маста. Добавят се и  белтъците и се бърка до получаване на меко, нелепнещо тесто. Към тестото се добавя малко по малко маста като се меси докато се усвои напълно и тогава се добавя следващата порция. Хубаво е тестото да се меси продължително време. След това се оставя на топло докато удвои обема си. От това количество тесто направих 2 козунака, но станаха много големи, по-добре е да са 3. Ваня е направила 2 плюс мъфини. Разделяте на три части. Всяка част на още три и всяка разточвате на правоъгълна кора. Слагате избраната плънка и завивате на руло. Сплитате 3те рула на плитка, мажете с разбито яйце и ръсите със захар.  Оставяте отново да втасва и печете на 160 градуса до готовност!

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар