Харесвам щолен. Особено домашно приготвен. Тази Коледа изпробвах нова рецепта, за което благодаря на авторката на блога Кулинарен свят с Гери . Дори успях да опазя единия една седмица, макар и не препоръчания месец Хареса ми, определено е нещо което ще приготвям пак.
Продукти
450 гр брашно
225 гр масло
100 мл прясно мляко
1 кубче мая
2 яйца
1 пакет сушени плодове ( това си е мое откритие микс, който много ми допадна
50 гр захар
ядки по избор
захаросани кори
Приготвяне
Сушените плодове се накисват в ром. Аз нямах и затова ги сложих в малко кипнала вода. Маята се разтваря в затопленото мляко, добавя се захарта и 5 с.л. брашно. Оставя се да се активира . Добавят се другите продукти и се замесва меко тесто, което се остава да втаса до удвояване на обема си. Пече се на 170 градуса поне 1 час. Но все пак го следете, фурните са различни. Горещия щолен се маже с меко масло и се ръси обилно с пудра захар.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар