Честито Рождество Христово! Бъдете здрави и благословени!
Днес по традиция приготвих питка. Изборът падна на предложение от блога на Kitchen of Tolik (няма активен линк защото не откривам блога)
Продукти
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
1 кубче мая
2 яйца + 1 жълтък за намазване
1 бакпулвер
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
щипка сода
брашно за меко тесто
3 с.л. олио
Приготвяне
Маята се разтваря в затопленото прясно мляко. Добавят се останалите продукти и се замесва меко, нелепнещо тесто. Оставя се да втаса докато удвои обема си. Оформя се по желание, оставя се отново да втаса докато удвои обема си. Маже се с разбит жълтък и се пече до златист загар. В този случай аз я сложих в студена фурна за да продължи да бухва. Иначе може да загреете фурната до 200 градуса и тогава да я сложите.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар