meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Козунак с лимонада meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

неделя, 16 май 2021 г.

Козунак с лимонада

 Вече две години козунаците за Великден не ми се получават. Генералната репетиция е перфектна, римейка също. Но за самия празник-пълен провал. Тази година обаче вместо да повтарям реших да направя нова рецепта, в която се влюбих от пръв поглед.  Избрах я от сайта  на Ваня Джорджевич. И хапвахме перфектен козунак, макар и след Великден.

Продукти

1 пакетче суха мая

4 яйца на стайна температура

220 гр захар

200 гр кисело мляко (домашно овче)

4 с.л. олио

200 мл лимонада на стайна температура

есенция козунак

брашно за меко тесто

1 яйце на намазване

плънка по желание

масло за доизмесването или 120 гр мас

Приготвяне

Яйцата се разбиват със захарта и се добавят олиото, киселото мляко, олиото, лимонадата. Слагат се аромати по желание (лимонова кора, ванилия или есенция козунак) Маята се пресява с брашното  и се добавя към сместта. Замесва се меко нелепнещо тесто. Маслото се добавя докато се меси на порции след като предишната порция е усвоена напълно. Оставя се да втаса. Ваня казва само леко да се надигне. Разделя се и се оформят плитки, мажат се с разбито яйце ръсят се със захар и втасва отново . Без удвояване на обема. Пече се в предварително загрята фурна.













Няма коментари:

Публикуване на коментар