Вече две години козунаците за Великден не ми се получават. Генералната репетиция е перфектна, римейка също. Но за самия празник-пълен провал. Тази година обаче вместо да повтарям реших да направя нова рецепта, в която се влюбих от пръв поглед. Избрах я от сайта на Ваня Джорджевич. И хапвахме перфектен козунак, макар и след Великден.
Продукти
1 пакетче суха мая
4 яйца на стайна температура
220 гр захар
200 гр кисело мляко (домашно овче)
4 с.л. олио
200 мл лимонада на стайна температура
есенция козунак
брашно за меко тесто
1 яйце на намазване
плънка по желание
масло за доизмесването или 120 гр мас
Приготвяне
Яйцата се разбиват със захарта и се добавят олиото, киселото мляко, олиото, лимонадата. Слагат се аромати по желание (лимонова кора, ванилия или есенция козунак) Маята се пресява с брашното и се добавя към сместта. Замесва се меко нелепнещо тесто. Маслото се добавя докато се меси на порции след като предишната порция е усвоена напълно. Оставя се да втаса. Ваня казва само леко да се надигне. Разделя се и се оформят плитки, мажат се с разбито яйце ръсят се със захар и втасва отново . Без удвояване на обема. Пече се в предварително загрята фурна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар