meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Рангелова пита meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

вторник, 10 ноември 2020 г.

Рангелова пита

 Тази година реших за именния ми ден да направя питка. По принцип у нас всички празници се посрещат с домашна питка, но не знам и аз защо именния ми ден някак минава между капките. Но тази година реших, че е крайно време да уважа свети арахангел Михаил  с една Рангелова пита. Разбира се като всяка рецепта и тази има вариации.Спрях се на тази според продуктите , които имах налични. Много пухкава и вкусна се получи, доволна съм.

Продукти

1 ч.ч. вода

1 кубче мая

5 яйца (1 жълтък за намазване, плюс малко белтък)

1 ч.л.  сол

1 ч.л. захар

100 гр масло

брашно за меко тесто

Приготвяне

Маята се разтваря в затоплената вода. Можете да я активирате предварително като добавите захарта и малко брашно и я оставите да шупне. Аз обаче рядко го правя. След това се добавят останалите продукти и се замесва меко тесто, което не лепне. Оставяте на топло да удвои обема си. Ако бързате включвате фурната да загрее до 60 градуса, изключвате и слагате тестото. Но е хубаво да не пришпорвате процеса. После оформяте по желание , мажете с разбит жълтък и печете. Може да сложите в студена фурна и да започнете да печете за да довтаса още малко. Или дза сложите в загрята вече фурна. Не съм правила украси защото честно казано не знам какви са традиционните. Но може би следващия път.

Добър апетит!










Няма коментари:

Публикуване на коментар