Тази година реших за именния ми ден да направя питка. По принцип у нас всички празници се посрещат с домашна питка, но не знам и аз защо именния ми ден някак минава между капките. Но тази година реших, че е крайно време да уважа свети арахангел Михаил с една Рангелова пита. Разбира се като всяка рецепта и тази има вариации.Спрях се на тази според продуктите , които имах налични. Много пухкава и вкусна се получи, доволна съм.
Продукти
1 ч.ч. вода
1 кубче мая
5 яйца (1 жълтък за намазване, плюс малко белтък)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
100 гр масло
брашно за меко тесто
Приготвяне
Маята се разтваря в затоплената вода. Можете да я активирате предварително като добавите захарта и малко брашно и я оставите да шупне. Аз обаче рядко го правя. След това се добавят останалите продукти и се замесва меко тесто, което не лепне. Оставяте на топло да удвои обема си. Ако бързате включвате фурната да загрее до 60 градуса, изключвате и слагате тестото. Но е хубаво да не пришпорвате процеса. После оформяте по желание , мажете с разбит жълтък и печете. Може да сложите в студена фурна и да започнете да печете за да довтаса още малко. Или дза сложите в загрята вече фурна. Не съм правила украси защото честно казано не знам какви са традиционните. Но може би следващия път.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар