Тези дни ми се прияде Пиле Фрикасе. Та рекох че трябва да приготвя. На тази рецепта попаднах в една група във фейсбук и ми допадна повече от традиционната затова си я записвам.
Продукти
1 пилешко бутче
1 пилешко филе
1 морков
шепа глава от целина ( държа нарязана на кубчета във фризера)
няколко зърна бахар
няколко зърна черен пипер
1-2 листа Дафинов лист
9 с.л. брашно
3 жълтъка
сока на половин лимон
250 мл. прясно мляко
2-3 с.л. масло
Приготвяне
Месото се слага да се свари заедно със зеленчуците и подправките. Идеята е да получите ароматен бульон, с който да направите фрикасето. Може и само с вода , но така е по-вкусно. Бульона се прецежда, а месото се обезкостява и накъсва на ситно. Можете да ползвате и само бяло месо, но бутчетата отделят мазнина и е по-добре за бульона. В няколко лъжици масло се запържва брашното докато леко промени цвета си. Наливате бульон до желаната гъстота, но не на веднъж за да не стане на бучки. Бърка се прец цялото време. Ако и вие като мен не можете да получите гладък сос, ами хората са измислили робота :) Пускате вътре и воала. Жълтъците се разбиват с лимоновия сок. На тънка струйка и с бъркане се добавя студеното прясно мляко. От бульона на тънка струйка и бъркайки се налива в млечно-яйчната смес. После се изсипва при фрикасето и се оставя да покъкри още малко. Връща се месото и готово.
Няма коментари:
Публикуване на коментар