meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Домашно сирене meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

петък, 7 август 2020 г.

Домашно сирене

 Обожавам прясно сирене. Обаче все не намирам каквото харесвам. Е в този случай има решение- да си го направя сама. Ползвах рецептата на  Домашни хитрини.Не е никак трудно, нужно е само повече време.

Продукти

3 литра домашно мляко 

15 капки мая за сирене ( по 5 капки на литър, ако решите да сменяте количествата)

сол на вкус

Приготвяне

Млякото се подгрява до степен да ви е леко топло на кутрето. Модерните хора си имат термометър, което ще рече 36-37 градуса. Аз го правя по бабиния начин. След като се сложи на котлона, се разбърква 2-3 пъти за да се загрее равномерно и когато го проверявате да не надхвърлите температурата. Сваля се от котлона и се капват капките. Завива се с памучна кърпа и се оставя час и половина. Започнало е да се желира. Взимате нож и режете на кубчета около 2-3 см. Престоява още 20 минути. На дъното на също толкова голяма тенджера слагате тензух, с краищата навън. В аптеката се продава стерилна марля ако не разполагате със собствен тензух. Аз си взех метър на метър и ми свърши работа. Изиспвате сместа.Връзвате краищата за точилка например и оставяте някъде да се отцежда Ако сте правили цедено мляко на времето когато не се продаваше, начина е същия. След около час-два когато почти не изтича суроватка (течността, която се образува при направата) го сваляте от точилката, притискате за да му придадете форма и го прехвърляте в сито например, което пък слагате в тава. Отгоре притискате с тежест ( аз ползвах пакет леща от 2 кг) и оставяте да се отцеди. Някои казват цяло денононщие, други една нощ. Аз нямах търпение и оставих 1 час. Смятам да експериментирам и да видя кое е моето време.Аз не правя за дълго съхранение и не искам да е много сухо.При тези времеви диапазони стана леко като моцарела. Допадна ми. За осоляването има два варианта-Реже се и се маже от всякъде със сол. Другия вариант е да се направи саламура и да се сложи в нея. Аз сега намазах, но не ме удоволетвори. Не мерих колко грама се получи, но нямаше килограм ( мисля че са нужни 5-6 литра за краве мляко) 

Добър апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар