Тази година се ентусиазирах да направя козунак с квас. Да видя дали мога.Още се уча да боравя с квас, но харесам ли нещо, просто трябва да опитам. Та преди няколко дена видях прекрасни козунаци в групата Страст с квас. И си казах че няма начин да не опитам. Много се харесаха удома. Определено изискват доста време, но за мен си струва.
Продукти за сладкия стартер
40 гр активен квас
80 гр вода
80 гр брашно
45 гр кристална захар
Продукти за козунака
500 гр брашно за козунаци
2 яйца (в оригинал 180 гр)
125 гр прясно мляко
200 гр сладък стартер
6 гр сол
150 гр захар ( на мен ми е малко)
100 мл олио
ванилия
аромати по избор
Приготвяне на сладкия стартер
Всички продукти се смесват и се разбиват добре. Оставят се завити със свежо фолио да се активират. Аз оставих цял ден на стайна температура.
Приготвяне на козунака
Сладкия стартер се смесва с прясното мляко и 150 гр от брашното.Оставя се да удвои обема си.Яйцата се разбиват със захарта и се добавят към горната смес.Добавят се всички останали продукти и се меси до получаване на гладко еластично тесто.Аз меся поне 10 минути. Не се слага брашно въпреки че лепне. Готовото тесто се оставя да втаса хубаво до удвояване и дори утрояване. Късат се три топки , разтегля се на фитили и се сплитат на плитка. Оставя се да втаса ( на мен ми отне около 3 часа) Маже се с разбит жълтък и се ръси със захар. Пече се на 160 градуса до хубава коричка и суха клечка.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар