meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Козунак с квас meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

четвъртък, 16 април 2020 г.

Козунак с квас

Реших че мога да опитам да приготвя козунак с квас. Мина също беше любопитна как ще се получи и вчера направих първи опит. Получи се много вкусно. Не съм добавяла нищо, само класически съставки. Но пък винаги сме обичали локум, така че сигурно другият път ще бъде с локум. Рецептата е от фейсбук група на приготвящи печива с квас.

Продукти

500 гр брашно
150 гр активен квас
2 яйца 
150 мл прясно мляко
150 гр захар
100 гр масло
2 ванилии
1 есенция лимон или настъргана лимонова кора
яйце за намазване
захар за наръсване

Приготявне

Всичко без маслото се смесва и се омесва тесто.След кратка почивка се добавя маслото на порции, като следващата се прибавя след като предишната е напълно усвоена. Меси се около 10 минути (може и повече) Оставя се на стайна температура докато удвои обема си. Това може да отнеме 4-5 или повече часа.Разделя се на 3 топки, всяка се разтегля на фитил.Сплитат се на плитка и се оставят отново на стайна температура да втаса ( при мен около 3 часа) Маже се с разбито яйце или само жълтък и се ръси със захар. Пече се на 160-170 градуса до суха клечка и хубава коричка.

Добър апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар