Отдавна съм хвърлила око на тези прелестни турски гевречета. Първата рецепта, на която се спрях е с мая. Но дълго време не й идваше реда. А тези дни отново се чудех какво да правя излишния квас. Виждайки тази рецепта за ачми с квас реших Това ще е. Рецептата е от блога Cook with a smile във вариант с квас. Някой ден ще дойде ред и на тези с мая разбира се.
Продукти
100 гр освежен квас
400 гр брашно
100 мл прясно мляко
60 мл вода
1 яйце
1 ч.л.сол 1 ч.л. захар
100 мл олио
за намазване
1 жълтък
1/2с.л. олио
1.2 с.л. прясно мляко
1/2 с.л. кисело мляко
сусам за наръсване
Приготвяне
Смесват се течните продукти и се разбъркват. Добавя се брашното и се меси до получаване на меко тесто.Оставя се на стайна температура докато удвои обема си (аз го оставям през нощта и меся на сутринта) Късат се малки топчета и се правят на фитили.Фитилите се усукват на плитка и се събират в двата края. Оставят се отново да втасат в тавичката застлана с хартия за печене. Продуктите за мазане се разбиват и с тях се намазват втасалите ачми. Ръсят се със сусам или други семена пожелание. Пекат се на 200 градуса до златист загар.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар