meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Еклери meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

петък, 6 март 2020 г.

Еклери

Обожавам еклери. Винаги когато баба ме попиташе какво искам да ми приготви, отговорът беше еклери. Баба вече отдавна я няма. И сега е мой ред да се науча да ги правя. Преди години имах един неуспешен опит и се бях отказала. Но наскоро реших да опитам отново, защото много ги обичам. Този път бяха доста по-успешни, надявам се и за в бъдеще да е така. Записвам рецептата от тефтера на баба.

Продукти

1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
4 яйца
1 белтък (жълтъка за намазване)

продукти за крема

6 с.л. брашно
1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. прясно мляко
ванилия

Приготвяне на еклерите

На котлона се слагат да заврат водата и олиото. Добавя се брашното и се бърка докато тестото започне да се отлепя от стените. Оставя се да се охлади. Яйцата се добавят едно по едно, като се бърка да се усвои напълно, преди да се сложи следващото. С чаена лъжичка (или шприц) се слагат върху хартия за печене на разстояние едно от друго защото бухват. Мажат се с разбития жълтък.  Пекат се в силна фурна 10-15 минути като през това време фурната не се отваря. Изключва се и се оставя да изстинат без да се отваря. Пълнят се с шприц.

Приготвяне на крема

Водата и млякото заедно със захарта се слагат да заврят. Брашното,  размито в малко вода се прибавя с непрекъснато бъркане и се вари до сгъстяване.

Добър апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар