Това ми е второто захващане на квас. Въпреки че да умориш квас не е лесна работа, успях да се справя :) Забравих да го храня доооста дълго време и това беше краят. В блога имам една рецепта за квас, смятам тази за по-добра. Оставям обаче и другата, всеки да прецени за себе си.
Продукти
50 гр пълнозърнесто качествено брашно ( аз започнах с ръжено на Екосем)
50 гр вода ( престояла за да няма хлор или изворна ако купувате бутилирана)
Приготвяне
В чист и подсушен буркан се смесват брашното и водата и се бъркат до получаване на еднородна смес. Аз ползвам още малко вода за по лесно-смесване, но не повече от 4-5 гр. Покрива се с тензух или памучна кърпа. Може и с капачката без да се затяга. Идеята е да влиза въздух свободно. На другия ден в чист съд се смесват същото съотношение вода и брашно. От сместа се отделят 50 гр и се добавя новата смес. Тази процедура се прави горе-долу по едно и също време всеки ден в продължение на 7-10 дни. Готовият квас е със значително увеличен обем, има мехурчета и мирише на боза . Ръженото и подобните брашна имат леко кисела нотка. Ако обаче киселее осезаемо нещо не е ок. Започнете отначало. Квасът се държи на стайна температура,далеч от пряко слънце. Когато е готов може да го сложите в хладилника и да го храните един път седмично. Може и да продължите като досега на стайна с едно подхранване дневно. За силен квас може да подхранвате сутрин и вечер. Преди месене обизателно подхранете и оставете няколко часа за да достигне пика си на развитие и едва тогава ползвайте. Избирайте брашна, които не са обработвани. Може да експериментирате като сместа, приготвена за изхвърляне преди захранване заделяте в друг буркан и да захраните с нов вид брашно.Така ще имате вашия квас, но и ще видите кои брашна са добри. Аз например така видях че София мел с което по принцип меся квасът не бухва. Образуват се само мехурчета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар