Когато ходим до сладкарница Неделя винаги си поръчвам плодова пита. Въпреки желанието ми винаги да опитвам нещо ново, Плодовата пита е нещо на което просто не мога да обърна гръб. Толкова ми е любима, че просто не мога да се откажа от още едно парче. Наскоро реших да се опитам да приготвя нещо подобно вкъщи. Избрах си рецептата от сайта Когато готвенето стане страст. Наясно съм че купеното и домашното никога не се припокриват напълно, но съм доволна от резултата.
Продукти
5 яйца
5 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 бакпулвер
крем
1 л. прясно мляко
200 гр масло
400 гр захар
180 гр брашно
50 гр нишесте
за сиропиране
1 компот
ако нямате направете захарен сироп
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
плодове по избор за украсата
1 желатин
Приготвяне на блата
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват със захарта. Белтъците се разбиват на сняг. Смесват се внимателно като се бъркат с шпатула. Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към сместа.Отново се бърка внимателно със шпатула. Може да се ароматизира с ванилия. Сместа се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна докато порозовее леко. Може да опечете няколко платки по този начин. Другият вариант е да срежете тази с конец и да имате два по-тънки пласта.
За крема
Сложете млякото да заври.Брашното, нишестето и захарта се смесват и се разбъркват хубаво. Сипват се във врящото мляко и се бърка енергично. Когато се сгъсти до желаната гъстота се маха от котлона и се оставя да се охлади, след което се добавя вмекото масло и се бърка за да се усвои напълно.
Изстиналите блатове се сиропират с компота, като малка част се оставя за глазиране на плодовете. Маже се крем, слага се друтият блат и пак крем. Отгоре се редят нарязаните плодове. В сиропа от компот, който е заделен се слага желатинът. Щом набъбне се разтваря с малко гореща вода и с четка се мажат плодовете. Оставя се за няколко часа в хладилник.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар