meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Лазаня Болонезе meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

неделя, 15 март 2020 г.

Лазаня Болонезе

Прииска ми се да си приготвя лазаня, но с домашни кори. Обаче преди време приготвих кори и изгубих рецептата. Затова сега ще я запиша, благодарности на Румен Иванов, че ми сподели отлична рецепта. Сосът ми дойде малко, но ще запиша как го направих ,а после като направя поправки, ще коригирам. Рецептата е доста връткава и изисква повече време. Може да съкратите ако ползвате готови кори. Въпрос на избор!

Продукти за корите

5 яйца
500 гр брашно
1 ч.л. сол

за сосът Болонезе

600 гр кайма
1 голяма консерва домати на кубчета
черен пипер
сол

за сосът бешамел

1 л. прясно мляко
50 гр брашно
50 гр масло

за лазанята

150 гр кашкавал на слой включително и най-отгоре

Приготвяне на корите

Яйцата се смесват с брашното и солта и се месят до получаване на тесто. В началото е трудно и става на трохи. След по-продължително месене обаче се получава.Тестото е твърдо като пластелин.Аз започнах разточването с дебелата точилка и после продължих с тази, с която точа кори за баници. Изненадващо, но се точи много лесно в един момент, дори не е нужно да ползвате брашно защо не лепне. Процедирах като кори за баница-навивам на точилката и така разточвам. Тестото трябва да стане много тънко. После се изрязват корите спрямо тавата, в която ще се пече. Моите не видях да се удължават при варенето, но имайте в предвид и малко увеличаване на размерите. Предвидете повече кори защото има шанс при варене да се скъсат или слепят. Най-добре е да направинте 4 слоя, така че не взимайте прекалено голяма тава. В дъблока и широка тенджера се слага вода като за варене на спагети. Когато заври се слагат по 2-3 кори на веднъж( да има място така че да не се припокриват и да може с лъжицата да ги разделяте при нужда) Варят се 3-4 минути. Веднага след това се прехвърлят в тенджера със студена вода ( водата се сменя периодично защото се затопля) Не повече от 1-2минути и се вадят върху кухненска хартия да се отцедят.Аз намалих котлона за да не врят прекалено силно и да попадат една върху друга. 

Приготвяне на сос Болонезе

Каймата се запържва докато стане на трохи и котлона се намалява. Добавят се домамтите на кубчета (ако има пресни още по-добре) и се оставя да къкри докато се сготвят.Овкусява се със сол и черен пипер. Ако има пресен босилек може да се сложи също.

Приготвяне на сос Бешамел

Брашното се стопява.Добавя се брашното и се запържва докато смени цвета си.Постепенно с непрекъснато бъркане се налива млякото. Вари се на слаб огън докато стигне желаната гъстота. Овкусява се със сол и по желание с индийско орехче.

Приготвяне на лазанята

Готовите кори се редят в намаслена тавичка.Ред кори, ред сос, кашкавал. Аз завърших с бешамел и кашкавал. Иначе за основния сос смесих заедно готовите Болонезе и Бешамел.Завива се с фолио и се пече за 45 минути в згрята до 180 градуса фурна- После се маха фолиото и се пече още десетина минути.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар