meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Въздушен хляб meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

понеделник, 2 март 2020 г.

Въздушен хляб

Отново ме е хванала страстта да експериментирам с квас.От скоро си имам и бял квас и много му се радвам. На вид не върви бурно като ръженият, но пък тестата,  които приготвих с него бухват доволно. Започнах да го захранвам два пъти на ден. И изпитвам жал да изхвърлям. Та започнах да се вихря в месенето. Днешната рецепта е римейк. Много се хареса и затова приготвям отново. И записвам рецептата разбира се. Авторката на блога Сook with a smile е един много мил и отзивчив човек и винаги е готова да отговори на безкрайните ми върпоси за квас и печива с квас. За което й благодаря от сърце.

Продукти

тестото гъба

125 гр брашно
15 гр освежен квас
12 гр захар
85 гр студено прясно мляко

основно тесто

цялото тесто гъба
125 гр брашно
30 гр захар
1 яйце 
30 гр прясно мляко
2.5 гр сол
50 гр + 30 гр за намазване меко масло
1 яйце за намазване

Приготвяне

Започваме с тестото гъба.Смесват се продуктите, разбъркват се до хомогенност и се оставят за около 6 часа на стайна температура. Смесваме продуктите за основното тесто без маслото , добавяме тестото гъба и месем докато всичко се смеси хубаво. Маслото се добавя на малки порции като следващата се  добавя след пълното усвояване на предходната. Покриваме със свежо фолио и оставяме за една нощ в хладилника. На сутринта се вади и се разделя на 13 топчета. Всяко се разточва на елипса и се маже с масло. Прегъва се на две и едната половина се маже пак с масло. Реди се в продълговата тавичка едно до друго. Оставя се на стайна температура докато стигне до ръба на формата. Маже се с яйце и се пече в редварително загрята до 190 градуса фурна.Отнема около 35-40 минути като може да го завиете с алуминиево фолио когато добие златист загар.

Добър апетит!






Няма коментари:

Публикуване на коментар