meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Щолен с извара meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

понеделник, 1 януари 2018 г.

Щолен с извара

Тази година реших и аз да се опитам да приготвя щолен. По принцип вече се отказах от правенето на коледни сладки защото ентусиазма на децата е само в правенето, но не и в яденето.По-скоро си падат по похапването на сладкиши. Когато първоначално смесих всички съставки, доста се стреснах. Получи се нещо, което трудно бих определила като тесто. Чудех се  какво не е наред и как да го поправя. Оказа се просто че му трябва повечко месене. Накрая се получи точно това което трябваше, а то пък стана много вкусно. Благодарности на Петя Аргирова от Ухае на... ,че е споделила това прекрасно свое хрумване с нас.

Продукти

500 гр брашно
1 баакпулвер
250 гр извара
140 гр захар
1 пакет ванилена захар
150 гр масло и още малко за намазване
1 яйце
1 опаковка кандирани портокалови корички
шепа стафиди
пудра захар

Приготвяне

В купа се смесват брашното, бакпулвера, захарта и ванилената захар. Отделно изварата се разбива с яйцето.Към сухата смес се добавя мекото масло на бучки.Размесва се. Добавят се изварата и яйцето. Не се плашете-сместа изглежда много суха и ронлива. Трябва доста месене, но накрая става меко и приятно тесто.Слагат се кандираните корички и стафидите или сушени плодове по ваш избор.Разточва се на кора и се завива на руло. В сайта на Петя можете да видите оригиналното оформяне, което аз не направих. Пече се в предварително загрята до 190 градуса фурна около 1 час. След изваждане се маже с масло и се ръси с пудра захара.Процедурата се повтаря няколко пъти.

Добър апетит!








Няма коментари:

Публикуване на коментар