meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Празнична питка със сметана meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

понеделник, 1 януари 2018 г.

Празнична питка със сметана

В последните години за Нова година обичаме да си похапваме различни мезета, домашна руска салата и разбира се питка. С късмети много ясно, че как иначе :) Истинско удоволствие е за мен да приготвя вкусна питка, която да похапнем с кеф. Не съм майстор в завъртяните оформления, но важното е че става наистина вкусна. От снощната питка оцеля само едно парче, което е доста показателно мисля. Всъщност в списъка винаги чакат няколко питки. Но снощи реших, че искам да приготвя такава със заквасена сметана. И така започна голямото търсене. Винаги избирам рецептите си като се влюбя в тях от пръв поглед. Така знам, че ще са успешни. Та на тази се спрях в сайта Cook with a smile , като направих някои малки промени. Вместо цели яйца използвах само белтъци и пропуснах оцета. Сложих двойна доза вода и сметана, защото исках по-голяма питка.Както казах при наличието на какви ли не вкусотии, питката беше изядена почти без остатък, което говори за вкусовите й качесва. :)

Продукти

400 гр заквасена сметана
1 ч.ч. вода
1 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
2 белтъка
брашно за меко тесто
масло за намазване
жълтък и семена за отгоре

Приготвяне

Маята се разтваря в затоплената вода. Добавят се останалите продукти без маслото, жълтъка  и семената и се прави меко, нелепнещо тесто. Меси се около 10тинна минути и се оставя да втаса. Разточва се на кора,маже се с масло и се навива на руло. Реже се напречно на хапки. Двете крайчета се заделят, а друите парчета се редят в тавата. Краищата се слагат едно върху друго и се разточват на не много тънка елипса. Режат се на лентички, но не до край.Навива се на руло и после се свива на кръг. Слага се в центъра на тавата. Мажат се разбит с малко вода иолио жълтък и се ръсят със семена по избор. Оставя се отново да втаса хубаво и се пече до готовност.

Добър апетит!






Няма коментари:

Публикуване на коментар