meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Кисело зеле meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

петък, 15 декември 2017 г.

Кисело зеле

До миналата година мислех, че киселото зеле го харесвам само на сърми за Бъдни вечер. И няма смисъл да слагаме-все можем да вземем една зелка от пазара.После се сетих за вълчите сърми, пълнената кисела зелка. И тази година реших че ''защо пък да не сложа няколко зелки'' Естествено не помня как го слагаше баба-кой тогава се е вълнувал точно от кисело зеле? Тя слагаше в огромен бидон и честно казано някак се преситих. Затова реших-малко бидонче с канелка. Рецепта си избрах от майстор Пепчо Храна за мойте канибали . В нейната рецепта зелето не се претаква и аз така направих. Оказа се че можело и без да се претаква,което си е улеснение.За моя огромна радост се получи. Дали е късметът на начинаещия ще разбера догодина:) Точни мерки няма защото всичко зависи от големината на бидона.Слага се в края на октомври, началото на ноември. Аз го слагам в мазето-не е твърде топло,нито пък студено.

Продукти

Зелки 
на 1 литър вода 30 гр едра морска сол
1 кочан суха царевица (Пепчо го прави с хрян, но в нашето семейство винаги се е правило с царевица)

Приготвяне

Зелето се измива и се почиства от горните листа.Нарежда се в бидона и се залива с вода докато го покрие поне на 2-3 пръста над него.Водата се източва и според количеството се слага морска сол.Бърка се докато се разтвори и се връща в бидона. Отгоре се слага нещо тежко за да държи зелето потопено( аз използвах буркани пълни с вода). Баба имаше дървена решетка, направена за целта.Слага се кочан царевица и се затваря. След 30тия ден е готово( аз за по-сигурно го отворих след 40тия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар