meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Филе Елена meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

понеделник, 2 януари 2017 г.

Филе Елена

Голяма почитателка съм на въпросното мезе. Винаги си взимам за Коледно-новогодишните празници. Тази година ми хрумна да опитам да си приготвя домашно такова. И защо пък не? Попаднах на няколко рецепти в интернет, но се спрях на тази в сайта Домашни вкусотии. Пробвала съм и други неща на атворката и все са сполучливи. И затова и този път заложих на нейна рецепта. Само подправките ограничих според моите предпочитания. Домашните също харесаха мезето. По тази причина записвам рецептата за догодина.

Продукти

4 кг. свинско контра филе
400 гр морска сол
3-4 л. вода
черен пипер
чубрица
червен пипер

Приготвяне

Солта се разтваря във водата в дълбок съд. Месото се слага в саламурата, така че да го покрие плътно от всякъде. Ако е нужно се долива още вода. Затиска се с нещо тежко за да не изплува. Хубаво е да има още 4-5 пръста вода над месото.Престоява 48 часа. Хубаво е според мен на половинатавреме да се обърне защото там където беше тежестта беше останало розово.Когато се извади се оставя за около час да изсъхне. Подправките се смесват в плик (поне аз така направих) Месото се разрязва на 3-4 парчета и всяко се овалва в подправките. Промушва се с дебел конец и се остава на сухо и проветриво място да съхне. Аз го оставих в шкаф на балкона.За 3-4 седмици е готово, но може и повече зависи от атмосферните условия. Аз лично отрязах резен за проба и после го оставих още малко да досъхне в хладилника.

Добър апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар