Беше ми се приял печен боб. От онзи големия, масления.Даже и рецепта си харесах. Само че четейки коменарите под рецептата ми хрумна една импровизация. Отказах се и от големия боб, просто в магазина не намерих такъв. И все пак се получи вкусно, та смятам да запиша рецептата. Снимката нещо не се получи добре, но се надявам при следващото приготвяне да направя по-изкушаваща. Защото аз лично разглеждайки различни страници и блогове в търсене на идеалната рецепта най-често признавам си се дсъблазнявам от снимките. Но какво да се прави не ме бива в аранжировката за правенето на иделанта снимка.
Продукти
1 купа боб (всъщност нямам точна мярка, просто използвам една купа нарочена за тази цел, но предполагам около 300-400 гр)
1 глава лук
1 морков
парче пащърнак
2 ч.л. червен пипер
олио
1 с.л. Маги 10 зеленчука
джоджен
наденици
Приготвяне
Сварявам боба в малко вода. Не пълня тендежарата догоре, а когато изври доливам вряла вода и продължавам варенето. Разбъркването от време на време води до смачкаване на някои зърна, което пък е добре защото не се налага слагането на брашно (моята половинка много обича брашно на такива ястия, което аз се старая да избегна. Като се поразкашка час от боба той си отделя нишесте и ефекта е същия) После зелечуците се нарязват на ситно. Пиперът се смесва с малко олио до кашичка. Бобът се сипва в тавичка, заедно с наситнените зеленчуци,подправките и кашичката. Разбърква се хубаво, долива се малко от водата, в която е варен и се слага на 200 градуса за около 1 час. Отгоре могат да се наредят няколко наденици да си се пекат заедно с боба. Но може и без тях.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар