Обичам понякога да преглеждам стари броеве на Кулинарен журнал в търсене на някоя рецепта, която е останала неоткрита. Всъщност тази рецепта бях забелязала още тогава, но не я приготвих и така си остана. Докато тези дни преглеждайки поредния стар брой не я видях и си казах че трябва да я опитаме. Получиха се страхотни меки и вкусни кифлички и децата ги похапнаха с удоволствие. Затова ги записвам да останат в архива, току виж пак поискали да ги приготвя.
Продукти
1 кубче мая
300 мл прясно мляко
4 яйца
1 ч.ч. захар
щипка сол
брашно за меко тесто
1/2 ч.ч. олио ( аз не слагам толкова)
за плънката
локум
Приготвяне
В топлото мляко се разтваря маята. Може да направите закваска с 1 с.л. захар и да оставите да шупне, но аз обикновенно го пропускам и директно приготвям тестото. Оставя се на топло да втаса докато удвои обема си. Правят се 8 топки и всяка се разточва на елипса. Режат се триъгълничета, слага се парченце локум и се завива кифличка. Маже се с разбит жълтък и се наръсва със захар по желание. Пекат се до златисто.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар