Продукти
за закваската
60 мл топло мляко
1/2 кубче мая
100 гр брашно
60 мл топло мляко
2 яйца
100 гр захар
40гр масло
1 ч.л. сол
брашно за меко тесто
240 гр масло
60 гр брашно
Приготвяне
В топлото мляко се разтваря маята. Добавя се брашното и се оставя 45 минути да втаса.Пригответе си голям съд защото доста се надига. Закваската се добавя към останалите продукти, а маслото се добавя последно и се замесва меко, еластично тесто. Оставя се да втаса няколко часа (аз го оставих в хладилника) Голямото пакетче масло се оставя да омекне и се смесва с брашното. Разточва се между два листа домакинско фолио и се оставя в хладилника. Тестото се разточва на тънка кора, в средата се слага маслто и се загъва като плик. Първо широките краища, после тесните. Завърта се на 90 градуса и се разточва в една посока. Отново се сгъва.Прибира се за 20 минути в хладилника. Отново се разточва и се сгъва. Прибира се за 30 минути в хладилника. Изважда се, разточва се на правоъгълник, от който се режат първо квадрати, а после триъгълници. Слага се плънка по желание и се пече на 180 градуса до златисто.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар