meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Питка от тефтера на баба meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

събота, 31 януари 2015 г.

Питка от тефтера на баба

Приготвих аз солената Анджелика. И се сетих че вътре има бира. Ами ако моята половинка не иска, ами децата?Ами трите белтъка, които останаха? Трябва бързо да измисля резервен план. Сетих се за една рецепта за питка от тефтера на баба с три белтъка. И си казах тя ще спаси положението, ако не поискат да опитат бирената питка. Всъщност Анджелика изчезна почти безследно, но и на тази не й простиха. Колкото сили им бяха останали. Каквото остана беше превърнато в пълнено хлебче по Йоли и поднесено за закуска тази сутрин.

Продукти

1 кофичка кисело мляко
1/2 кубче мая ( и това ми остана от Анджелика)
3 белтъка ( тях вече споменах откъде хартисаха)
1 с.л. сол
брашно за меко тесто
1 ч.ч. прясно мляко

Приготвяне

Маята се разтваря в млякото. Добавят се белтъците и останалите продукти и се замесва меко тесто. Оставя се на топло да удвои обема си. Хубаво е да е час. Разточва се на кора, която се навива на руло и се прави венец. Мажем с яйце и печем. После похапваме с шарена сол и сиренце.Ммммм.
 Всъщност по оригинална рецепта в тефтера на баба след като се оформи руло се нарязва напречно на  12 парчета. Всяко се разточва на тънко, маже се с масло и се настъргва кашкавал. Навива се на руло и се връзва на възел. Редят се в намаслена тавичка едно до друго, мажат се с жълтък и се пекат.

Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар