meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Торта Медовик meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

сряда, 21 януари 2015 г.

Торта Медовик

Обичам мед. И сладкиши приготвени с мед. Затова когато видях тази рецепта в блога Сладко и солено реших веднага да я приготвя. Даже не я записах в графата чакащи, тя просто изпревари останалите. И резултатът си струваше.

Продукти

2 с.л. мед
100 гр  масло
2 яйца
150 гр захар
1 ч.л. сода бикарбонат
350 гр брашно

за крема

1 литър прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар ( все пак количеството варира според вкуса)
2 яйца
6 с.л. брашно ( може и нишесте)
100 гр масло
ванилия

Приготвяне

Медът, захарта и маслото се стопяват на водна баня. Сваля се от огъня и се добавя содата. Яйцата се добавят едно по едно като се бърка докато се усвоят напълно и тогава се слага следващото.След като се добави брашното и се оформи тесто се прибира в хладилника за 1 час. Когато го извадите от хладилника го разделете на 4-5 топки ( авторката пише 6-7, но аз не вога да розточа толкова малки топчета на кора подходяща за моя съд за печене) С помощта на още малко брашно разточете всяко топче на тънка кора. После  изрежете кръгове , колкото големи искате да са блатовете. Сложете ги да се изпекат до златисто- кафяво във фураната.
Кремът се приготвя като 800 мл от млякото се кипват със захарта. Останалото мляко се разбива с яйцата и брашното. Долива се на тънка струйка към врящото мляко като непрекъснато се бърка с тел за разбиване. Варите крема 5-6 минути и като свалите от огъня се добавя маслото и ванилията. Разбърква се хубаво да се стопи маслото. С готовия крем се маже първият блат, слага се втория, отново крем и така до изчерпване на продуктите като се завършва разбира се с крем. Отгоре може да украсите със смлени орехи.

Добър апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар