meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Новогодишна питка с късмети meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

петък, 2 януари 2015 г.

Новогодишна питка с късмети

Честита нова 2015 година! Да е успешна и щастлива!
За новогодишното празнество някак основното ястие винаги остава на заден план. Защото идва времето на домашната руска салата, мезетата и разбира се вредната храна като чипс и пуканки. Ако на някой все пак му е останало място винаги има пържоли. Но пък никога не се отказвам от удоволствието да приготвя питка. Пък и нали забавните късметчета трябва да се сложат някъде. Баница се отказах да правя, така или иначе до нея винаги стигаме на сутринта. Таз годишната питка се оказа доста вкусна, но уви снимки няма. Не остана време в суматохата. А пък и като оформление доста прилича на последната ми питка. Защото за всеки имаше обосебено парче, в което да скрия късметчето ( от рода на ''Дъжд от всякакви пари таз година за тебе ще вали'' което не звучи зле стига да са от рода на левове и евро, а не на рубли примерно) И така ето какво използвах за тази вкусна питка.Всъщност за пръв път използвам маргарин, но имах останал и понеже у дома никак не се яде трябваше да го замаскирам все пак.

Продукти

200 мл вода
200 мл прясно мляко
300 гр кисело мляко
1 кубче мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
3 яйца
3 с.л. маргарин
брашно за меко тесто

Приготвяне

Маята се разтваря в затопленото мляко, смесено с водата. Добавя се киселото мляко и предварително разбитите яйца.Маргаринът се разстопява и се добавя към сместа. След което се слагат и останалите продукти и се замесва меко тесто, което се оставя на топло около час да втаса. Разточва се на не много тънка кора. Завива се на руло и се реже напречно на хапки.  Редят се във вид на слънце-едно парче в средата и другите около него.Оставя се още около час да втаса и се маже с разбит жълтък или цяло яйце и се ръси със семена по избор. Пече се до суха клечка, аз обикновено го правя на вентилатор и долен реотан на 200 градуса.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар