Снощи имах на ум да правя нещо друго. Обаче се оказа, че в хладилника има кренвирши, така че решението за закуска беше повече от ясно. Рецептата е от сайта Веселият готвач.
Продукти
1/2 ч.ч. вода
1 кубче мая
3 с.л. кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. захар
1 с.л. сол
3 яйца
брашно за меко тесто
кренвирши за плънката
Приготвяне
Маята се разтваря в топлата вода. Двете яйца и единия белтък се разбиват. Добавя се киселото мляко , солта и захарта. Прибавя се разтворената мая и прясното мляко и накрая брашното. Замесва се меко тесто и и се оставя да втаса. Късат се топки, разточват се на елипса и от нея се изрязват ленти с дебелина 2 пръста. Кренвиршите се режат на четвъртинки и се завиват с лентичките. Мажат се с разбития жълтък и се ръсят със семена по избор или чубрица. Пекат се в сгорещена фурна.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар