Този кекс си харесах от последния брой на Кулинарен журнал. Бяхме на гости в провинцията, а аз нямах търпение да го опитам. Само че не знаех как се борави с печката и го опекох...от горната страна. Когато се прибрахме не се въздържах и направих втори опит естествено вече успешен.
Продукти
2 банана
100-150 гр кафява захар
2 яйца
150 гр захар
1 бакпулвер
1 голяма кофичка заквасена сметана
1/2 кофичка кисело мляко
250 гр брашно
6 с.л. зехтин
1 лимон
ромова есенция по желание
Приготвяне
Карамелизирайте кафявата захар и добавете двата обелени банана. Оставете ги 3-4 минути като внимателно ги обръщайте. Налейте лимоновия сок и оставете още малко на котлона. Извадете внимателно бананите и ги нарежете на не много тънки кръгчета. Разбийте яйцата със захарта и добавете половин кофичка сметана и киселото мляко, брашното пресято с бакпулвера и зехтина. Разбъркайте до получаването на малок по-гъсто от кексовото тесто. Изсипете половината в кексовата форма и сложете единия нарязан банан. Отгоре изсипете останалото тесто. Изпечете до суха клечка. Оставете да се охлади и наредете отгоре другия банан на колелца. Сгрейте останалия карамел докато се разстопи и добавете останалата сметана като разбивате хубаво. Залейте кекса.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар