meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Козунак meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

събота, 3 май 2014 г.

Козунак

 И ето че измина една година от създаването на сайта ми! Това ме прави много щастлива. В последно време  не съм правила нищо ново, но скоро смятам да наваксам. Ето все пак една рецепта със задна дата.Всъщност снимките са на миналогодишния козунак. Надявах се тазгодишният да е в по-добър вид за снимане, но просто не стана. Не умея да правя плитки и това си е. Иначе на вкус  е страхотен. Тази година направих някои малки промени, които ще спомена после. Рецептата е от книгата Съвременна домашна кухня от 1975 година. Миналата година го оставих да втасва цяла нощ, плюс един час като оплетен. Резултатът се вижда на смимката по-долу. Ето да кажа и какво използвах

Продукти

1 кг брашно
1 кубче мая
5-6 яйца
200 мл смес олио и масло
200 мл прясно мляко
250-300 гр захар
кората на един лимон
за плънка стафиди, сушени боровинки, парченца шоколад и каквото още ви се прииска

Приготвяне

Маята се разтваря в леко топлото мляко.Хубаво е всички продукти да са със стайна температура. Яйцата се разбиват хубаво и се смесват с маята. Добавят се останалите продукти. Някъде четох че мазнината се добавя при измесването за да се образуват конци. Ще го пробвам другият път. И така оставих го да втасва в добре затоплена стая, завит с одеало. Цяла нощ. На сутринта го сплетох и го оставих в топла фурна (60 градуса) да втаса още за един час. Тази година го оставих да втвасва в хлебопекарната на програма тесто, но три цикъла по час и половина. Следи сплитането го намазах с разбит с малко олио жълтък и го наръсих със захар.Изпичането става до суха клечка.

Добър апетит!



2 коментара: