Купих си списание Кулинарен уикенд точно заради тази рецепта. И се оказах права, струваше си. Понеже нямах малки формички, направих една голяма саварина във формата за кекс. С мои импровизации. За съжаление не успях да я извадя от формата и да я снимам. И така ето нужните
Продукти
125 гр брашно
1/4 ч.л. сол
25 гр захар
1 пакетче суха мая
1 лимон
2 яйца
50 гр масло
3 с.л. прясно мляко
За сиропа
200 гр захар
200 м.л. вода
1 есенция лимон или друга по избор
За отгоре
1 кофичка заквасена сметана
захар на вкус
плодове по избор
Приготвяне
Брашното се пресява със солта, добавя се захарта, маята и настърганата кора на лимона. Отделно се разбиват яйцата, млякото и разстопеното масло. Смесват се със сухите съставки и се разбъркват хубаво. Изсипват се във формата за кекс или няколко малки и се оставят на загрята до 60 градуса и изключена фурна докато изпълнят формата почти до горе. Пекат се около десетина минути до суха клечка. Отделно се сварява сироп от водата, захарта, сока на лимона и есенцията. Охладете го леко и залейте горещия саварен. Попива моментално. За отгоре сметаната се разбива със захарта. Разстила се по цялата саварена и се редят плодовете.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар