Стахотна вкусотия от сайта на Кулинарен елексир. Вече два пъти ги приготвях за закуска и двата пъти се радваха на голям успех. Разбира се измених малко рецептата защото нямах всички продукти в наличност. Пиша какво използвах аз. За обогатения вариант вижте сайта на Елексирчето.
Продукти
1 яйце плюс 1 белтък (жълтъка остава за намазване)
300 мл прясно мляко
1 ч.л захар
1 ч.л. сол
1 кубче мая
брашно за меко тесто
меко масло за мазане
кашкавал за настъргване
Приготвяне
Млякото се затопля и в него се разтваря маята. Добавят се яйцето и белтъка, солта и захарта и се разбива хубаво. Слага се брашното докато тестото престане да лепне и може да се оформи хубава топка. Оставям да втаса в затоплена и изключена фурна докато удвои обема си. Разделя се на 5 еднакви топки. Всяка се разточва на кръг, маже се с масло и се ръси с кашкавал, следващата се слага отгоре и на последната не се слага нищо. Режа се на средно дебели ленти и всяка се усуква като се започва от противоположните краища и се върти в различни посоки. Редят се една до друга в тавичка, застлана с хартия за печене. Мажат се с разбития с малко олио и прясно мляко жълтък и се ръсят със сусам или други семена по желание. Пекат се на 180 градуса предварително загрята фурна.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар