meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Козуначни кифлички meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

неделя, 2 февруари 2014 г.

Козуначни кифлички

Тези прекрасни кифлички за пръв път опитах при етърва ми Вили. Това беше преди може би две години. Още тогава се влюбих в тях и си ги отбелязах за правене. Тогава обаче рецептите се пазеха на компютъра и при преинсталирането на уиндоуса ми заминаваха всички запазени рецепти. Това беше преди да открия прекрасния начин за запазването им-моя блог. Най-накрая дойде ред да ги направя след като открих рецептата в Гответе с мен . Резултат беше вълшебен.

Продукти

6 ч.ч. брашно
1 ч.ч. леко затоплено прясно мляко
1 ч.ч. леко затоплена вода
120 гр меко масло
3 яйца
1 ч.ч захар, която според половинката е малко и смятам да добавя още половин следващия път
1 пакетче суха мая
1 ч.л. сол
1 ампула есенция лимон
1 ванилия
настърганата кора от един лимон

За плънката

50 гр меко масло
стафиди
2-3 с.л. захар

Глазура

1 яйце
 захар

Приготвяне

Смесваме млякото и водата и добавяме захарта и маслото и разбиваме хубаво. Отделно разбиваме яйцата и добавяме към млечната смес. Слагаме есенциите и кората от лимона. Към 2 от чашите брашно добавяме сухата мая и разбъркваме хубаво със сместа докато стане сравнително хомогенна. Слагаме на топло да втаса около 10 минути. Добавяме останалото брашно и солта за да се получи меко не лепкаво тесто. Оставяме в затоплена и изключена фурна да втаса. Аз оставих тестото около час, просто така се стекоха нещата. Накъсваме втасалото тесто на еднакви топки колкото топка за тенис. Слагаме го върху кърпа и го завиваме с друга за да не образува коричка.




Разточваме всяка топка на елипса. Разрязваме на лентички но не докрая. Плънката правим като смесваме захарта и стопеното масло и с него мажем. Ръсим със стафиди и завиваме като корабно въже ( хващаме от двата срещуположни края и усукваме в различни посоки)






Завиваме на охлювче и подпъхваме единия край отдолу.




Мажем с разбитото яйце и ръсим със захар. Оставяме още малко да втасат и печем в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Добър апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар