Имаме цял чувал с ябълки. Направо се видях в чудо какво да ги правя докато не са се развалили. Реших да започна да правя десерти с ябълки. В Кулинарен журнал си харесах тази рецепта, която се оказа доста сполучлива.
Продукти
125 гр масло
1 ч.ч пудра захар
1 яйце
100 мл прясно мляко
500 гр брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч захар
1 кг ябълки
100 мл вода
1 ч.л. канела
150 гр. стафиди
Приготвяне
Разбих в робота маслото с пудрата захар. Прибавих яйцето и млякото, а после пресипах в друг съд и добавих брашното и бакпулвера. Мисля че роботът би се затруднил с това тесто и не рискувах. Като стана готово тестото го сложих за 30 минути в хладилник да стегне. После на слаб огън карамелизирах захарта и добавих нарязаните на кубчета ябълки. Долях водата разбърках и оставих да се задушава 10 минути. После добавих канелата и стафидите и оставих още 10 минути като бърках от време на време. После сложих по-голямата част от тестото в намаслена и набрашнена тавичка и отгоре разпределих отцедените ябълки. От другата част тесто разточих кора и изрязах лентички, с които покрих пая. Когато пая се изпече се залива с отделения от ябълките сок.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар