meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Погача meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

събота, 30 ноември 2013 г.

Погача

Много обичам питка с шарена сол. Снощи бях решила да правя пиле и да омеся питка понеже забравих да купя хляб. В крайна сметка реших, че питката ще се изяде и без пилето... Топличка с масълце и шарена сол и сиренце. След голямо ровене в нета попаднах на тази вкусотия в сайта на бг мама. Благодарности на Пепика, наистина стана божествено вкусна. Нямах време за кой знае какво оформление и късно стана за хубави снимки, но и без тях може да бъдете сигурни, че си струва.

Продукти

1 ч.ч прясно мляко
1 ч.ч кисело мляко
1 кубче мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
5 яйца
брашно за меко тесто
семена за наръсване- маково семе,сусам, ленено семе и др.

Приготвяне

Казват че е хубаво продуктите да са със стайна температура. Е аз просто не успявам да ги извадя навреме, а и маята винаги ми е от фризера. Там си я съхранявам да си имам запас. И така става мога да ви уверя. Та стига съм се отплесвала. Разтварям маята в топлото мляко и добавям киселото мляко. Разбивам яйцата и ги слагам към двата вида мляко. После добавям солта, захарта и накрая брашното. Не съм мерила колко е. Просто тестото трябва да остане меко без да лепне. Оставям на топло във фурната да удвои обема си. Оформям топчетата, мажа с жълтък, разбит с малко олио и прясно мляко и ръся със семената. Оставям пак да удвои обема си и пека на 200 градуса. Може да се поднесе с масло и шарена сол!
Добър апетит!


П.С снимките станаха така защото ги правих на лампа, пък и оформлението не беше кой знае какво. Хубаво е тавичката да е от по-дълбока защото доста увеличава обема си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар