meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Плодово-сметанова торта meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

петък, 14 юни 2013 г.

Плодово-сметанова торта

Тази рецепта я изнамерих от една стара книга с десерти. По времето когато я изпробвах, се видях в чудо с точните мерки защото нямах везна. Слагах малко на око, но все пак доста добре се получи и ето рецептата е в тетрадката ми за сладкиши. Да, имам си отделна тетрадка-за основни, за десерти, за тестени. Сега разбира се всичко ще се качва и тук в моята виртуална готварска тетрадка. Книжните остават за местата без интернет. Не се затормозявам да помня, хартията и интернет помнят вместо мен. Пък и има много време преди да реша, че няма какво ново да опитвам за да започна да повтарям изпробваното.

Продукти

3 яйца
100 гр захар
75 гр брашно -вече си имам везна
75 гр царевично нишесте
1 ч.л. бакпулвер
кайсиите от един компот или каквито плодове имате там под ръка
200 мл сок от компот
1 желатин
1 заквасена сметана
50 гр захар
3 ванилии

Приготвяне

 Яйцата с 3 с.л вода и 100 гр захар се разбиват до гъста смес. Брашното, бакпулверът и нишестето се смесват. Прибавят се към сместа и хубаво се разбърква. Пече се в намаслена тавичка, уф от кога се каня да си купя тефлонова такава... Предварително загрявам фурната на вентилатор колкото там градуса й е по книжка.
Приготвяне на крема 
Желатинът се разтваря във студена вода и  се оставя да набъбне. Разтваря се на водна баня в 200 мл от компота.Добавят се пасираните плодове и се оставя да се желира. Добавя се половината сметана с 20 гр захар и една ванилия. Другата сметана се разбива с 30 гр захар и 2 ванилии.След като блата изстине се разрязва на две.Долният блат се маже със сметаново-плодовия крем. Слагаме втория блат и него намазваме с останалата сметана със захар. Украса с плодове или ядки според желанието и фантазията на автора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар