Тази рецепта ми попадна от една книга от времето когато признавах само готварските книги и списания. Тогава още не бях открила вълшебството на интернет. Сега често я приготвям когато нямам вдъхновение за нещо ново. В такива моменти залагам на изпитаното. По оригинал рецептата е със свинско, но аз си признавам, че не обичам готвеното свинско и затова всичко замествам с пилешко. Свинското оставям само на пържолки.
Продукти
800 гр пилешко
4 моркова
1/4 глава целина
листа от целина
1 глава лук
300 гр доматено пюре
1ч.ч вино
1 ч.ч бульон
150 гр кашкавал
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л лимонов сок
Тези ги употребявам аз, а следващите са включени в рецептата, но според мен са излишни. Утежняват ястието.Който иска обаче може да опита и с тях и сам да прецени.
1 яйце
2с.л брашно
1/2 ч.ч сметана
40 гр масло
Приготвяне
Месото нарязано на кубчета се запържва за кракто без мазнина.
Морковите и подправките се посоляват и се смилат в кухненски робот заедно с лука.
Капва се лимоновия сок и зеленчуците се добавят към месото.
Налива се бульона. След 15 минути се слага доматеното пюре (по оригинална рецепта домати, нарязани на ситно) и виното. Задушава се на слаб огън 40 минути. Изсипва се в тавичка и се ръси с настъргания кашкавал.
Запича се до златисто-кафяв цвят на кашкавала.
По рецепта се залива със разстопеното масло, смесено с разбитото яйце и сметаната плюс брашното. На мен това ми идва в повече и аз изобщо не го слагам.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар