meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Тутманик meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

четвъртък, 30 май 2013 г.

Тутманик

Тутманик правеше баба ми на времето. Нямам спомен как го правеше. Реших да направя моя интерпретация. Смятам че се получи доста успешно и всички удома много го харесват. Единственият проблем е ,че не съм бърза в разточването и ми отнема доста време. Обаче определено си заслужава. Продуктите са за един голям тутманик защото нашето семейство е петчленно и освен това много го обича.

Продукти

600 мл хладка вода
1 кубче мая
2 ч.л сол
2 ч.л захар
брашно за меко тесто колкото поеме и още малко за разточването
Мазнина аз лично не слагам в тестото. Смятам че е достатъчна тази, която е в плънката. Брашното не е точно количество защото не го меря, а слагам докато получа тесто което може да се точи.
За плънката
6 яйца
400 гр сирене
60-70 гр масло
Плъната също е ориентировачна. Аз обичам да има много плънка и слагам смело. Баба ми беше доста по-икономична.

Приготвяне

Маята се разтваря във водата. Добавят се солта и захарта и ако някой има желание 1-2 с.л мазнина. Както казах, аз не слагам. Накрая се слага брашно  за да се получи меко и не лепкаво тесто. Късат се топчета колкото топка за тенис.



 Всяко топче се разточва на кора малко по-голяма от тавичката, в която ще печете. Идеята е краищата извън тавичката да се завият и да се оформи хрупкава странична коричка. Разбира се това не е задължително, може да я оставите и с размера на тавичката.









Слагаме плънка, отново разточена кора и така до изчерпане на продуктите, като завършваме разбира се с кора. Аз лично преди да наръся с плънка слагам навсякъде и по малки парченца масло. Горе долу колкото нокъта на кутрето ми.



Когато се наредят всички кори, краищата извън тавата се завиват и се събират в края на тавичката като венец. Можете и да нарежете готовия тутманик на квадратчета и да го опечете след това. Отгоре също сложих малко масло. Аз го пека на пица нагряване 200 градуса готова фурна докато стане златисто-кафяв.










Няма коментари:

Публикуване на коментар