meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Питка от Северна България meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

неделя, 27 декември 2020 г.

Питка от Северна България

Обичам да хапвам питка за празниците. Домашно приготвена разбира се. Обичам  и да приготвям. Май най-много ми се отдава да приготвям тестени работи. Питката за Коледа стана пухкава и с конци, същински солен козунак. рецептата е от блога на Габриела Цулин .

Продукти

1 кг брашно

1 кубче мая

3 яйца

1 яйце за намазване

3 с.л. олио

3 с.л. кисело мляко

100 мл прясно мляко

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

180 мл вода

50 гр масло


Приготвяне

Маята се разтваря в затопленото мляко. В брашното се прави кладенче и се сипват маята, яйцата, солта, захарта олиото и топлата вода.Замесва се меко тесто и се оставя да втаса докато удвои обема си. Разделя се на 3 токи. Всяка от тях се разточва на кора и се намазва с меко масло. Отгоре се слага втората и накрая третата. Режат се 8 триъгълника и се завиват на кифлички (това е моят начин на оформяне) Мажат се с разбито яйце и се редят в тавичка застлана с хартия за ечене. Оставят се още вденъж да втасата. Пече се до златис загар и суха клечка. Добър апетит!









Няма коментари:

Публикуване на коментар