Обичам да хапвам питка за празниците. Домашно приготвена разбира се. Обичам и да приготвям. Май най-много ми се отдава да приготвям тестени работи. Питката за Коледа стана пухкава и с конци, същински солен козунак. рецептата е от блога на Габриела Цулин .
Продукти
1 кг брашно
1 кубче мая
3 яйца
1 яйце за намазване
3 с.л. олио
3 с.л. кисело мляко
100 мл прясно мляко
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
180 мл вода
50 гр масло
Приготвяне
Маята се разтваря в затопленото мляко. В брашното се прави кладенче и се сипват маята, яйцата, солта, захарта олиото и топлата вода.Замесва се меко тесто и се оставя да втаса докато удвои обема си. Разделя се на 3 токи. Всяка от тях се разточва на кора и се намазва с меко масло. Отгоре се слага втората и накрая третата. Режат се 8 триъгълника и се завиват на кифлички (това е моят начин на оформяне) Мажат се с разбито яйце и се редят в тавичка застлана с хартия за ечене. Оставят се още вденъж да втасата. Пече се до златис загар и суха клечка. Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар