Когато подхранвам кваса винаги изпитвам жал да изхвърля остатъка.Затова по-често му намирам приложения. Онзи ден реших да пробвам мекици с квас.Истината е че мамините мекици са най-вкусни. Но пък тези също си струва да опитате. Според мъжа ми приличат досущ на купените от едно време.Рецептата взех от Мариета Илийчева.
Продукти
300 гр брашно
225-245 гр вода
6 гр сол
60 гр активен квас
Приготвяне
Замесва се тесто от изброените продукти без солта.Доколкото разбрах тя пречи на активацията на дрождите в кваса, затова я добавям в последствие (след около час от замесването на тестото) Смятам да пробвам и другия вариант-да я разтворя предваритено във водата и след това да добавя другите продукти и да видя кой е по-добрия вариант.След това тестото се завива с кърпа или с фолио за свежо съхранение и се оставя на стайна температура цяла нощ (ако искате да пържите на сутринта) или докато удвои обема си.Другият вариант е даго приберете в хладилника (като започнат жегите на стайна няма да е ок) вадите, оставяте на стайна да си довтаса и действате. С намаслени ръце се късат топчета, разтеглят се и се пускат в силно сгорещено олио. Преди да пуснете мекицата, намалете котлона с няколко степени за да се изпържи, а не да изгори отвън и да остане сурова вътре. Моят е с 12 степени и аз намалявам на 8-9.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар