meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Пухкава питка с масло и заквасена сметана meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

вторник, 11 юни 2019 г.

Пухкава питка с масло и заквасена сметана

Обожавам питки.Прясно изпечени, щедро наръсени с шарена сол.Днес реших че ще опитам предложението от блога Кулинарна разходка . Не остана и трошица. Толкова пухкава и вкусна беше, че бих изяла още една :)

Продукти

1 ч.ч. прясно мляко
1 кубче мая
90 гр заквасена сметана
30 мл олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 яйца и 1 белтък
брашно за меко тесто

за намазване

заквасена сметана
масло

за отгоре

1 жълтък разреден с малко олио и вода
поръска по желание

Приготвяне

Маята се разтваря в затопленото мляко.Добавят се останалите продкти и се замесва меко, нелепнещо тесто. Оставя се н атопло да удвои обема си.В момента е достатъчно топло за да се случи и на стайна температура, но може и в загрята до 60 градуса и изключена фурна.Тестото се разделя на 6 топки, които се разточват на кръгли кори.Първата се маже със сметана. Слага се втората, маже се с масло. Редуват се като последната не се маже с нищо.Режат се на 8 триъгълника. Завиват се на кифлички и се редят в намаслена тавичка.Оставя се да втаса още веднъж. Мажат се жълтъка и се поръсват с поръска по желание.Пече се до суха клечка. Ако искате да втаса още малко се слага в студена фурна, а ако е втасала достатъчно според вас в предварително загрята.

Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар