meta name="blogovoditel.com" content="9hTTe7mCvqM756VS3M4FfB9aJuEuM4" / Ariel loves to cook: Кодрит кадир meta name="blogovoditel.com" content="AXU6Vs5ucIVXRfjTTcQ9yH6249jzVx" /

петък, 14 юни 2013 г.

Кодрит кадир

Страхотен арабски сладкиш с крем карамел. За пръв път попаднах на негова рецепта в Кулинарен журнал и ми се стори доста интересно как блатът не потъва в крема. Когато го приготвих се оказа, че наистина не потъва. Освен това се оказа много вкусен.

Продукти

800 мл прясно мляко
5 яйца
200 гр захар
 5 с.л захар за карамелизиране, на мен лично ми се струва доста малко и сложих двойна доза следващият път. Мисля третия път да сложа още. Правилото на Мечо Пух-Колкото повече толкова повече.
1 ванилия
1 яйце
100 гр захар
100 мл прясно мляко
1 бакпулвер
100 гр брашно
2 ч.л. какао

 Приготвяне

Яйцата с 200 гр захар и 800 мл прясно мляко се разбиват хубаво с миксер. Прибавя се ванилията.
Блатът се приготвя като едното яйце се разбива с 100 гр захар, 100 мл прясно мляко и бакпулверът. Добавят се брашното и какаото и се бърка до еднородна смес. Аз карамелизирах захарта в купа на котлона. После изсипах готовия карамел на дъното на тавата. В рецептата пише директно в тавата, но аз предпочетох така за да мога да разбърквам и да не горчи карамела ако прегори някъде. Когато се втвърди изсипваме сместа за крема. Тя се приготвя от 800 мл мляко, 5 яйца и 200 гр захар, добре разбъркани. Накрая в средата изсипваме на тънка струйка сместа за блата. Пече се около 1 час на водна баня, като се внимава да не заври водата. Ако е нужно се долива студена вода за да се охлади водната баня. Сладкиша се оставя да се охлади във водната баня. Прехвърля се за 1 нощ в хладилника (ако имате търпение защото ние обикновено нямаме) и преди сервиране се обръща с карамела отгоре.

Добър апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар